TIETOA TANSSEISTA

Seuramme tarjoaa harrastajilleen monipuolista tanssia kiinnostuksen mukaan. Ohjelmassa pyritään järjestämään lasten tanssia, katutanssia tai sen muotoja, aikuisten paritanssia, kilpatanssia, pyörätuolitanssia sekä sovellettua tanssia erityisryhmille. Tanssi kehittää rytmitajua, kehon hahmotusta ja hallintaa, toisen huomioon ottamista, ryhtiä, liikkuvuutta, sosiaalisuutta, esiintymistaitoja, jne. Tanssia voi harrastaa yksilönä, parina tai ryhmässä.

Streetdance eli katutanssi on suhteellisen uusi tanssilaji, joka sekoittaa eri tyylejä, mm. hiphoppia, housea, lockingia, breakdancea, old schoolia ja new styleä. Katutanssi toimii myös yläkäsitteenä kaikille eri tyyleille, jotka ovat lähtöisin "kadulta". Suomeen katutanssilajit ovat tulleet 90-luvulla, mutta suuren suosion ne ovat keränneet vasta 2000-luvun alussa. Suomessa tarjotaan katutanssilajeja monipuolisesti monissa tanssikouluissa. Kilpailuja järjestetään varsinkin pääkaupunkiseudulla, mutta suomenmestaruuskilpailut järjestetään vuosittain eri kaupungeissa.

Pyörätuolitanssi on tanssia, johon pyörätuolin käyttäjä osallistuu. Paritanssissa joko molemmat tanssijat tai vain toinen on pyörätuolin käyttäjä. Molempien ollessa pyörätuolissa puhutaan duo -parista. Seisovasta tanssijasta käytetään nimitystä pystytanssija, jonka kanssa tanssittaessa kyseessä on combi-pari. Pyörätuolitanssia voi harrastaa myös yksin tai ryhmätanssina. Pyörätuolitanssi on tullut tanssikilpailujen ohjelmistoon 1990-luvun lopulla, mutta laji on edelleen melko tuntematon.

Kilpatanssi on yleisnimi, jolla tarkoitetaan vakio- ja latinalaistanssien kilpailutoiminnan harrastamista. Kilpatanssi koostuu vakio- ja latinalaistansseista.

Vakiotansseihin kuuluvat: hidas valssi, tango, wienin valssi, foxtrot ja quickstep.
Latinalaistansseihin kuuluvat: samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble ja jive.
10-tanssissa tanssitaan kaikki viisi vakiotanssia ja viisi latinalaistanssia.

Kilpatanssi on yksilölaji, johon osallistuu yksin tanssiva henkilö pyörätuolillaan. Tätä tanssimuotoa kutsutaan single -tanssiksi, joka on pyörätuolitanssin yksi  kilpailuluokka. Kilpatanssi on myös pariurheilulaji, jossa parin muodostaa kaksi henkilöä. pyörätuolitanssissa parin voi muodostaa myös kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä, mutta tällainen pari ei voi kilpailla kansainvälisissä IPC -kisoissa eikä luonnollisestikaan arvokisoissa. Kilpatanssi on monipuolinen liikuntamuoto, jossa musiikilla on suuri merkitys. Kilpatanssi on myös oivallinen kuntourheilumuoto. Kilpatanssin harrastamisen voi aloittaa heti kun keskittymiskyky riittää 45 minuutin harjoitteluun, yläikärajaa kilpatanssissa ei ole.

Kilpatanssissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan eli kilpailutoiminnan aloittaminen on helppoa minkä ikäisenä tahansa. Kilpatanssin taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi on tasapuolinen ja kannustava. Omien taitojen lisääntyessä haasteetkin lisääntyvät. Aloittavat tanssijat opettelevat perusteet ensin neljään tanssiin ja ensimmäisessä kilpailuluokassa (E) hallitaan jo kuusi tanssia. Taitojen lisääntyessä mukaan tulevat kaikki kymmenen tanssia. Kun tanssija saavuttaa C-luokan on hänellä mahdollisuus valita jatkossa tanssiiko vain vakio- tai latinalaistansseja.