KILPAILEMINEN

Kilpailuihin osallistuminen on olennainen osa lajiamme. Kilpailuissa parit pääsevät testaamaan taitojaan ja asettamaan ne koetukselle.

Käytännön tietoa kilpailuista ja kilpailemisesta:

Ennen kilpailuun osallistumista pari tulee ilmoittaa Suomen Tanssiurheiluliiton parikortistoon.
Stepping Out ry:n tanssijoiden rekisteröinnin hoitaa seuran kilpailusihteeri Pia Keränen, puh. 040 595 2113 (tanssi.terapia@gmail.com). Rekisteröinti tulee tapahtua kaksi viikkoa ennen parin ensimmäistä yhteistä kilpailua.

Jokaisella kilpailijalla tulee olla ennen kilpailuja voimassa oleva kilpailulisenssi. Ilman voimassa olevaa lisenssiä ei voi kilpailla. Kilpailulisenssi sisältää vakuutuksen, joka kattaa harjoitus-ja kilpailutoiminnan. Kilpailulisenssistä saa lisätietoa seuralta tai tanssiurheiluliiton nettisivuilta http://www.tanssiurheilu.fi/. Lisenssi hankitaan Linkit-sivullamme olevan linkin kautta. Lisenssi on voimassa kalenterivuoden ja sitä seuraavan vuoden tammikuun loppuun asti. Seuraava lisenssi otetaan nettisivun kautta ennen tammikuun loppua.

Jokaisesta kilpailusta järjestävä seura lähettää seuralle kilpailukutsun, jossa ilmenee mm. kilpailupäivä, paikka, aika, sarjat ja luokat. Kilpailukutsut ovat myös luettavissa Tanssiurheiluliiton nettisivuilta, vasemman reunan valikosta kilpailukalenteri. Sieltä löytyy koko kauden kilpailuohjelma sekä kilpailujen aikataulut noin viikkoa ennen ko. kilpailua. Kilpailuun ilmoittautuminen tapahtuu seuran kilpailusihteerin välityksellä, joka hoitaa kaikkien seuraan kuuluvien ilmoittamisen yhdellä kertaa. Hänelle ilmoitetaan, mihin kisoihin pari haluaa osallistua tämän sivun alaosassa olevalla kisailmoittautumislomakkeella viimeistään päivää ennen viimeistä kutsussa mainittua ilmoittautumispäivää. Ilmoittautumismaksun hoitaa jokainen pari itse kilpailukutsussa mainitulla tavalla (huom! kuitti mukaan kisapaikalle, mikäli maksat maksun etukäteen järjestäjän tilille).

Kilpailupaikan osoite löytyy kilpailukutsusta (Tanssiurheiluliiton nettisivu) ja usein järjestävä seura antaa myös ajo-ohjeita ja muuta lisäinformaatiota kisapaikan käytännöistä.

Kilpailupaikalla:

Varmista, että olet kilpailupaikalla vähintään tuntia ennen oman luokkasi kilpailua. Ilmoittaudu kisapaikalla järjestäjille. (ilmoittautumispiste yleensä kisapaikan aulassa) ja käy kenkätarkastuksessa, jos sellainen on järjestetty. Kenkätarkastuksessa tarkastetaan, että kilpailijoiden tanssikenkien pohjat ovat riittävän hyvässä kunnossa. Esim. pohjassa ei saa olla näkyvissä nauloja jotka voisivat pilata tanssilattian tai aiheuttaa kilpailijan liukastumisen tai loukkaantumisen ja pohjien liimaukset täytyy olla kunnossa.

Kilpailupaikoilla on järjestetty pukuhuoneet kilpa-asujen vaihtamista varten. Kilpailuasusteet ja kampaukset on määritelty säännöissä. Eri ikäryhmillä on eri säännöt koskien pukuja ja kampauksia. Ennen ensimmäisiä kilpailuja puvut on hyvä tarkastuttaa valmentajalla (Pia tai Markku Keränen). Tarkempia ohjeita säännöistä saa seuralta ja valmentajilta sekä pukusäännöistä Tanssiurheiluliiton nettisivuilta. Erityisesti vanhemmilla pareilla korostuu kilpailupukujen ja kampauksen merkitys.

Kilpailuluokituksista, tanssittavista tansseista, pistelaskusta ja tuomareiden toiminnasta löytyy lisätietoa seuran omilta nettisivuilta tai Tanssiurheiluliiton nettisivuilta http://www.tanssiurheilu.fi/.

Kisatulokset julkistetaan kisapaikalla. Jos luokassa on vähemmän kuin 7 paria, tanssitaan suora finaali. Jos pareja on alle 13, tanssitaan ensin semifinaali, josta karsitaan 6 paria finaaliin. Semifinaalin tai karsintakierrosten (jos pareja yli 13) jälkeen tulokset tulevat esille kisapaikan seinälle. Niistä käy ilmi jatkoon päässeet parit. Jatkoon pääsevät parit on merkitty tummennetulla tekstillä.

Lopputulokset julkaistaan palkintojen jaon yhteydessä. Finalistikilpailijat kutsutaan palkintojen jakoon ”Line up:iin”, mikä tarkoittaa, että kilpailijat menevät pareittain numerojärjestyksessä riviin tanssilattialle sitä tarkoitusta varten osoitetulle paikalle ja asettautuvat riviin tyttö hieman pojan edessä seisoen. Kuuluttaja ilmoittaa sijoitusjärjestyksen, jolloin kukin pari numeronsa kuultuaan tulee esiin rivistä keskilattialle, kumartaa yleisölle ja menee palkintoja jakavan henkilön luo ja siitä sijoituksen mukaisesti palkintopallille tai sen viereen (4., 5. ja 6.). Useimmiten finalistien järjestys ilmoitetaan kuudennesta alkaen, mutta joskus voidaan aloittaa myös voittajasta.

Järjestävä seura antaa kisatulokset kilpailun jälkeen kopiona jokaiselle osallistuvalle seuralle tai julkaisee tulokset netissä http://www.tulospalvelin.fi/ tai järjestävän seuran nettisivulla.

Kilpaileminen vaatii aina kilpailuhenkeä. Kilpailuhenki ei ole pelkästään raakaa kilpailemista paremmuudesta, vaan siitä pitää myös nauttia. Kilpailuissa on aina hyvä muistaa reilu-peli:n säännöt ja yhteishenki, käytöstapoja unohtamatta. On muistettava, että kilpaparit edustavat myös omaa tanssiseuraansa. Tästä syystä on tärkeää, millaisen kuvan annamme ja millaisen kuvan muut saavat seurastamme. Muista onnitella finalisteja!

Kisoista poistuessanne, poikien on muistettava jättää numerolappu kisapaikalle, järjestäjän osoittamaan paikkaan. Palauttamattomista numerolapuista tulee sakkomaksu.

Kilpailusihteeri pitää rekisteriä Stepping Out ry:n parien luokkanousupisteistä. Jos olette jossain kauempana kilpailemassa tai mahdollisesti seuran ainoa pari jossain kilpailuissa, ilmoittakaa tulokset kilpailusihteerille, jotta rekisteri pysyy ajan tasalla. Virallista luokkanousupisteiden rekisteriä pitää Tanssiurheiluliitto, josta vahvistukset luokkanousuista myös tulevat.

Kilpailuissa kilpailuparin huoltajana (lapset, juniorit) toimivat ensisijaisesti lasten vanhemmat.

Mahdolliset huomautukset kisoissa pyydetään kilpailunjohtajalta / juryltä aina kirjallisesti ja toimitetaan valmentajalle. Jos huomautustilanteessa kisapaikalla ei ole seuran edustusta, ko. parin jomman kumman paripuolikkaan vanhempi hakee huomautuksen. Huomautuksen saaneet parit kuulutetaan yleensä heti luokan suorituksen jälkeen.

Mukaan kilpailuihin:

  • kisapuvut
  • kilpailukengät
  • kenkäharja
  • hiusten laittoon tarvittavat välineet (lakka, geeli, pinnit, hengettömät, harjat ja kammat, kuminauhaa, pari hiusten väriin sopivaa nutturaverkkoa)
  • meikit (ne kilpailijat, jotka niitä sääntöjen puitteissa saavat käyttää)
  • eväät (kilpailun pituudesta riippuen, leipää, hedelmiä, Bonaa / Pilttiä tms.)
  • juomapullo
  • kisapaikan osoite ja ajo-ohjeet
  • poikien mukaan varahakaneulat kilpailunumeroa varten